4 perc olvasás

A KUMON ajtót nyit a világra

szept 2021
A KUMON ajtót nyit a világra.

Végre Naomi is részt tud venni a társalgásokban, amikor a nagybácsi jön látogatóba. Ilyenkor ugyanis szinte mindig angolul beszélgetnek, amiből Naomi eddig úgy érezte, hogy kizárják. A A KUMON-angolprogrammal nemcsak, hogy érti a nyelvet, hanem még a helyes kiejtést is megtanulja. Teljesen természetesen és játékos formában, mintha az anyanyelve lenne.
 
Naomi a nagynénje nappalijában játszott és táncolt, aki közben beszélgetett és nevetgélt a család többi tagjával. Nem igazán értette, hogy miről beszélnek a felnőttek, de mindig megpróbálta elképzelni.
 
A beszélgetés közben egyre komolyodott, a kíváncsisága pedig egyre csak nőtt. Néha kicsit szomorkodott, és kirekesztve érezte magát. „Anya, mit mondott a bácsi és miről beszélgettek ti egyáltalán?” - hangzott az újra meg újra visszatérő kérdés.
 
„Most már itt Svájcban is van lehetőség a KUMON-nal angolt tanulni, és a nagynénéd lehetne az instruktorod” - mondta az édesanyja. Naomi örömében kiugrott a bőréből. „Mikor kezdhetek?”
 
Minden nap kérdezgette, mert teljesen izgalomba jött tőle, hogy végre tanulni fogja azt a nyelvet, amelyiken mindenki beszél, amikor a nagybácsi látogatóba jön hozzájuk.
 
Végre aztán eljött a nagy nap és Naomi csinos hajfürtjeivel besétált a Lausanne-Est-i KUMON-központba szintfelmérő tesztre. Lelkesen nézegette a lapokat. „Vonalakat rajzolni, igen, azt tudok” - örült meg neki, majd felbátorodva azon, hogy van, amit már tud, nekivágott az igényesebb feladatoknak is.
 
„Naomi, olvass hangosan” - mondta az instruktor. Naomi pár másodpercig dadogott, visszatartotta a lélegzetét, megnézte a képe és mellette lévő angol szót, amit feltehetőleg soha nem látott azelőtt. Aztán lassan, francia akcentussal azt mondta: „ekssszo”.
 
„Először nem tudtam, mire gondol” - mondta az instruktor. „Ezért megkértem, hogy ismételje el. Ekkor vált világossá számomra: Épp most kezd el olvasni. Ezt nem tudtam. Felismer néhány betűt, nem csak a képeket, és a munka során utalásokat keresett a feladatlapokon, amelyek elvezethetik a helyes megoldáshoz. Számomra ez egy különleges pillanat volt, amelyben megláttam, milyen okos.”
 
„A KUMON megnyitotta előtte az ajtót, hogy értse és beszélje az angolt” - így az édesanyja.