4 perc olvasás

Esély annak, aki nyilvánvalóan tehetséges

szept 2021
Esély annak, aki nyilvánvalóan tehetséges.

Leo 5 éves volt, amikor az óvodában felfigyeltek rá, hogy nagyon ügyes a számolásban. Az édesanyja is megfigyelte, hogy a fiának jók a matematikai képességei, így a szülei elvitték őt a KUMON-ba.
 
Az első osztályos Leo a legelső bulgáriai KUMON-központ egyik tanulója itt Várnában.
 
Leo 5 éves volt, amikor az óvodában felfigyeltek rá, hogy nagyon ügyes a számolásban. Az édesanyja is megfigyelte, hogy a fiának jók a matematikai képességei, ezért több szervezettel is felvette a kapcsolatot Bulgáriában, hogy teszteljék ezeket a matematikai képességeket, de nem igazán talált senkit. Egy napon Várnában belebotlott egy KUMON-reklámba, amelyik matematikai szintfelmérőt hirdetett gyerekeknek. Bejelentkezett Leóval a tesztre, hogy megtuja, igazuk volt-e az óvónőknek.
 
Leo édesanya a szintfelmérőre a férjével küldte el Leót a tanulóközpontba, aki előtte még soha nem is hallott a KUMON-ról. Amint kiosztották a tesztet, Leo nagy buzgalommal állt neki a feladatoknak, és rendkívül rövid idő alatt megoldotta őket. Mindenki meg volt lepve és Galya a központ oktatója odaadta neki az egy szinttel magasabb tesztlapot, amit a fiú szintén gyorsan megoldott. Végül Galya arra a következtetésre jutott, hogy Leo egy lépéssel a korcsortja előtt jár. Leo apja, aki addig vonakodott a KUMON-nal szemben, mire hazaértek úgy döntött, hogy mégis ez lesz a legjobb hely Leo számára. Utólag meg is erősítette, hogy jó döntés volt, mert Leo előrehaladása olyan látványos volt, hogy kár lett volna elszalasztani a lehetőséget.
 
Leo az iskolában is jóval inkább igyekszik. Az iskolai felmérők során rendszerezettebben dolgozik és ügyel rá, hogy minden nap megcsinálja a házi feladatát. Ha aznap nem tudja elkészíteni, másnap reggel korábban felkel és megcsinálja még az iskola előtt. Az osztálytársainak is aktívan segít. „Mindig matekozni akartam, és most egyre jobb vagyok benne. A KUMON óta az iskolában is könnyebb a dolgom, a házijaimmal is sokkal gyorsabban elkészülök, az osztályban versenyeket nyerek. Már két érmet nyertem ilyen versenyen! A tanára „matekkirálynak” nevezte el, mondja büszkén.
 
Ha sikerül új témakörben új feladatokat megoldani, Leo nagyon boldog és büszke magára. Élete egyik legboldogabb pillanata az volt, amikor a születésnapján az apukájával megérkezett a tanulóközpontba és Galya az instruktor meglepte őt egy éremmel. „Nagyon boldog voltam, ugráltam örömömben.” 
 
Leo tudja, hogy sokmindent megtanult a KUMON-nál, a legfontosabb, amit tanult, viszont az, hogy szinte mindennel elkészül, ha elég kitartó.
 
Mindkét szülő nagyon büszke a fiára. Leo anyukája azt mondta, hogy a fiú eleinte talán kissé bizonytalan szokott lenni, ha új feladattal áll szemben, de amint talál egy utat, ami a megoldáshoz vezet, onnan már nem hagyja abba. Soha nem fogja elfelejteni azt az örömöt és boldogságot, amit akkor érzett, amikor Leo zsinórban 380 darab osztást oldott meg anélkül, hogy feltűnt volna neki. „Már a nővérem matekfeladatait is meg tudom oldani, pedig ő már harmadikos! Nagyon vicces nálam idősebb tanulók matekfeladatait megoldani!”
 
„Klarinétozom és ping-pongozom. Egy napon szeretnék aranyérmet nyerni és űrhajós lenni” - jelenti ki öntudatosan az ambiciózus fiú.
 
Biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a példás hozzáállással egy nap el is fogja érni a céljait!