4 perc olvasás

Megéri minden nap gyakorolni!

szept 2021
Megéri minden nap gyakorolni!

Tanulás: összetett folyaman, melynek során az ember tudást és képességeket sajátít el. Ez nem mindig sikerül máról holnapra. Többnyire időbe telik és gyakorlás kell hozzá, hogy egy új területen biztonsággal mozogjunk. Ez nem ok arra, hogy feladjuk! Mert ha felosztjuk a „hegyet” kis napi egységekre, akkor a tanulás lehet egyszerű, kellemes és hatékony.
 
A tanulási folyamat különböző fázisokból, sikerekből áll és ingadozik: Néha jól megy, néha az az érzésünk, hogy nem értünk semmit, vagy nem vagyunk képesek semmit sem megjegyezni. Kétségbeesés helyett türelemre, kitartásra és optimizmusra van szükség. Hogy emlékeztessük magunkat például arra, amit már elértünk, hogy időnként megdicsérjük magunkat. A stressz és a nyomás viszont, ahogy mindannyian tudjuk, inkább negatívan hatnak a tanulási folyamatra.
 
A KUMON-módszer újra megélhetővé teszi a tanulás örömét. A gyerekek kezdetben olyan feladatokat oldanak meg, amelyek már ismerősek számukra, gyorsan és jól meg tudják oldani őket. Ez motiválja őket a folytatásra. A KUMON nagy hangsúlyt fektet a tanulás napi rutinjára. A tanulás tartalma és ideje igazodik a gyermek egyedi képességeihez és koncentrációs képességéhez. A tartalom a gyermek meglévő tudására épül, össze tudja kapcsolni az újat az ismerttel. A feladatok mennyisége és nehézségi foka lépéstől-lépésre növekszik, hogy a gyermek:
 

  • felfedezze a tanulás örömét, folyamatosan növelje koncentrációs képességét, tanulási hajlandóságát és érdeklődését,
  • rászoktassa magát a napi gyakorlásra, ami fokozatosan a hétköznapok részévé válik,
  • felismerje, hogy mi mindenre képes, ha kitart és igyekszik.